ZŠ s vyučovacím jazykom ukrajinským plánuje radnica presťahovať

22.08.2011 Humenné

Humenné 21. augusta (TASR) - Do lavíc deviatich základných škôl (ZŠ) v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Humenné zasadne v septembri tohto roka približne 340 prvákov. Niektoré školské zariadenia privítajú svojich žiakov v zrekonštruovaných priestoroch s novým technickým zázemím, iné začnú realizovať vyučovací proces možno na inej adrese ako po minulé roky.

\"Podľa predbežných štatistických údajov, poskytnutých v návrhoch škôl na nový školský rok, zasadne do lavíc ZŠ, ktorých zriaďovateľom je mesto Humenné, spolu 340 prvákov s tým, že najviac prvákov je zapísaných na ZŠ Jána Švermu, a to 66. Čo sa týka celkovo najvyššieho počtu žiakov, a to 645, tak tých má naďalej ZŠ Dargovských hrdinov,\" informovala TASR hovorkyňa humenského magistrátu Slavěna Vorobeľová.

Ako dodala, celkový počet žiakov, ktorí by mali zasadnúť do lavíc ZŠ v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Humenné, je 3447, čo je oproti minulému roku pokles o 116 žiakov. Tieto počty však nie sú konečné, \"definitívne údaje budú známe zo štatistických výkazov v septembri 2011\", podotkla hovorkyňa.

Vorobeľová zároveň poznamenala, že niektoré školy začnú realizovať vyučovací proces po letnom období v obnovených priestoroch s novým technickým vybavením a modernizácia ďalších školských zariadení bude pokračovať aj v nasledujúcom období. V septembri 2011 zasadnú do zrekonštruovaných priestorov žiaci ZŠ Pugačevovej. V školskom roku 2011/2012 z prostriedkov Európskeho fondu regionálneho rozvoja a štátneho rozpočtu SR v rámci Regionálneho operačného programu budú naďalej prebiehať rekonštrukcie na ZŠ Dargovských hrdinov a ZŠ Jána Švermu.

Modernými učebnými pomôckami vybavili naposledy v Humennom z prostriedkov Európskej únie dve školy, a to ZŠ na Kudlovskej ulici a ZŠ na ulici SNP. V týchto školských zariadeniach sa v septembri ukončí realizácia projektu s názvom Moderne a zaujímavo. Počas jeho realizácie získali ZŠ nové dataprojektory, notebooky, tlačiarne, interaktívne stavebnice, mikroskopy či meteorologické stanice. \"Podarilo sa im zároveň inovovať školský vzdelávací program a zaviesť nové predmety do vyučovania, v praxi pôjde o aplikáciu prierezových tém do vyučovacieho procesu modernou a zaujímavou formou,\" vysvetlila hovorkyňa magistrátu.

Poslednou zmenou v sieti škôl, o ktorej uvažuje v týchto dňoch humenská radnica, je presťahovanie Základnej školy internátnej (ZŠI) s vyučovacím jazykom ukrajinským z Lesnej ulice do nevyužitých priestorov ZŠ na ulici Laboreckej. Túto školu by malo navštevovať v novom školskom roku približne 70 žiakov.

\"Budú ešte prizvaní riaditelia dotknutých škôl, aby sa k situácii vyjadrili, a je potrebné preskúmať ešte ďalšie okolnosti. Presunom by došlo k úspore, pretože ZŠI Lesná každý rok potrebovala na dofinancovanie z prenesených a originálnych kompetencií na mzdy a prevádzku aj financie zo zadržanej rezervy pre všetky školy, to znamená, že prekračovali rámec svojho rozpočtu,\" uzavrela Vorobeľová s tým, že v prípade presťahovania ZŠI by materská škola a internát zostali v súčasných priestoroch.

 

Vyberte región